Verden…*Sukk* Mars 2015

 

Verden!


Jeg blir ofte helt matt av å lese nyheter, fullstendig utslitt! I dag leste jeg om 16 millioner mennesker som trenger nødhjelp i Jemen! Det er 4 ganger Norges befolkning sånn ca.. Og det blir kuttet i bistand til Flyktninghjelpen med flere.. Jeg blir oppgitt, det er noen som bruker livet sitt til å hjelpe og kanskje de mister muligheten! Men det er desverre ikke bare Jemen som trenger hjelp! Jeg trenger ikke å remse opp land hvor forholdene er fryktelige og så langt fra vår hverdag som det går an!

Jeg var på foredrag på litteraturhuset i går og hørte om kvinnedagen, hva trenger vi å gjøre, hvor går verden videre? I Norge er er verdensmestere i likestilling, men har desverre ting vi på sette på dagsordenen her også! Bl.a partnervold, diskriminering av gravide i arbeidslivet, kvinnelige toppledere i næringslivet og seksuell trakasering!

Men så hører vi om enkelte land hvor det faktisk er lov å slå og voldta sine koner, omskjæring av kvinner, bytte jenter inn mot gjeld eller tjenester, barnebruder osv og desverre osv! India er helt ute å kjøre hvor menn mener det er helt greit å voldta kvinner fordi de er ute alene evt senere enn kl 18.00 og hvis de gjør motstand i tillegg så fortjener de ikke bedre, hvis de ikke gjør motstand er de villige! Så det blir feil uansett! En 5 år gammel jente som bodde på gaten ble voldtatt og mannen sa at livet hennes var ikke noe verdt uansett så hun var fritt vilt! Dette skjer hver dag..

Jeg satt og grublet i går på hvordan kan DU/Vi gjøre en forskjell i verden? Hvordan kan du gjøre en forskjell i ditt samfunn? Hvordan kan vi bidra?

 Heldigvis brenner vi alle for forskjellige ting og kan alle bidra litt! Feks skape et felleskap rundt det som du synes er viktig, inkludere hverandre i et fellesskap og lage prosjekter! 

Alle kan gjøre en forskjell og alle må begynne med seg selv! I går ved middagsbordet snakket jeg med mine søte små om kvinnedagen og forskjeller i verden! Størsten ville skrive om dette på skolen, og da kjenner jeg at det er håp, vi endrer kanskje neste generasjon som tar enkelte ting som en selvfølge som feks jenters rettigheter og hvor galt det er enkelte steder i verden!  

Tenk stort, start smått! Alle kan feks kildesortere det er et bidrag! Alle kan melde ifra hvis de ser noe som ikke er greit tenker også her på #JegErHer kampanje i #ReddBarna som gjelder å melde i fra hvis du mistenker at det skjer overgrep eller mishandling hjemme! Alle kan skrive under kampanjene til #Amnesty og mange av de har vunnet frem så det nytter! Hvis man har mulighet, så støtt litt hver måned til noen utenlands!  Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe! Bevisstgjøring rundt alle urettferdighetene er med å skape debatter og flere får lyst å gjøre noe!

Gi det videre #PayItForward Det kan være et smil til noen, litt av tiden din, ting du ikke trenger lenger og ikke minst ditt engasjement <3
Det er håp, vi må ikke gi opp selv om de fleste “gir opp” når man ser hva som skjer i verden! Men det skjer positive ting også, det selger bare ikke like godt..!
Jan Egeland sier :Denne katastrofen er menneskeskapt, da kan mennesket endre det! Snakker her selvfølgelig om Syria! 
Men igjen: Alle kan gjøre en forskjell, hva kan du gjøre?