Kan ikke tenke på at de store ekle hendene tok seg til rette på små barnekroppene!

Jeg kaller det eksponeringsterapi, jeg utsetter meg for ting som setter i gang følelser som ligger dypt begravd! I går var jeg på en boklansering: “Jakten på en overgriper” Jeg måtte skrive hele tiden for å legge et lite filter mellom det jeg hørte og meg selv! Jeg skriver litt om Anette sin historie, den er tøff! Men hun er tøff, respekt til deg: Annett Berntsberg Eck

Hun kommer på scenen strålende og gråkvalt! Det er mye følelser på en sånn dag hvor alt skal presenteres! Hun kommer med en genser som det står: #Snakk på

Åpenhet er viktig, snakke ihjel ikke tie ihjel! Voldtekt er jævlig, alle bør snakke om det! Oppfordrer alle som er voldtatt eller utsatt for overgrep om å snakke så flere tar bort skammen og flere kan hjelpes! Være seg selv når man kan være seg selv fullt og helt! Dette gjelder begge kjønn, overgrep kan gjelde alle! 

Det handler om liv og død for mange, noen velger bort livet etter overgrep! En jente skulle vært her i dag, men hun tok livet av seg forrige tirsdag! Et overgrep og voldtekt er et samfunnsproblem og mange velger utveien med selvmord! Helt grusomt! Dette forteller hun mens tårene renner og hun presenterer Fabian Stang på scenen
Snakker også om at åpenhet kan redde liv!
På vei hit i dag så tenkte jeg at Annett har vært så alene og ensom så lenge, så det var så fint å se full sal!
Oslo kommune har en stygg historie, mange barnehjemsbarns ble utsatt for overgrep og ansatte byttet barn seg i mellom og sendte de rundt som varer! 
Mange av disse har fått en unnskyldningen og erstatning, en lav terksel for det! Det kan ikke reparere overgrepstraumer, men de får en liten oppreisning!
Dette er krevende å snakke om,
Jo flere som leser, jo flere vil snakke og melde i fra hvis de ser evt overgrep!
Han snakket også litt om politisk ansvar som de må ta tak i, det er desverre et samfunnsproblem og det må forebygges og taes tak i!
Inga Marte Thorkilsen kom opp på scenen
Inga marte har vært engasjert i hele prosessen! 
Applaus for å stå frem, for å skrive bok, vi lærer hva skal gjøre og ikke gjøre! Det krever mye å åpne opp om voldtekt og overgrep!
Applaus til mammaen til Therese for å sette ord på hele prossesen om å ikke se!
Vi må ikke to at det bare er å snakke om det, enkelte opplever å ikke bli trodd, enkelte legge skammen og skylden på deg! Vi må tåle hvis vi snakker
Følelsen av å være null verdt. Er jeg verdt å være glad i, fortjener jeg virkelig å ha det godt? Skyld og skam er på avveie, vi må plassere ansvaret der det hører hjemme!
 «La hun ikke litt opp til det»? Hun var jo full» Derfor føler jeg skyld!  #JegHarOpplevd
Inga Marte sier hennes oppgave er å få folk til å forstå at dette er et samfunnsproblem, senke terskel for å tro på folk! 
Da spesielt er det viktig å tro på barna…
Avskamming i samfunnet! Vi må prate, tørre og tåle! Det er et stort folkehelseproblem! Vi må flere tørre og tåle! Et fellesansvar, ikke et ildsjelsarbeid eller kvinnesaksarbeid!
Lovverket må endres, foreldelsefristen er nå borte! Erstatninglovverket må endres! Helst fjernes pga erstatning og en oppresning!
Kampen fortsettes!
Nesten ordrett hva hun sa, hun er tydelig engasjert og det er så flott å se!
Neste på talelisten var Bård Vegard Solkjell
Annett: du har gjort noe som er større enn deg selv! 
April 2014 blir lovverket endret om foreldesesfristen! Den virkelig historien er at dette har vært et tema for lenge og her er enkeltmenneske gjort en forskjell om en lovverket! Historien om Annett har gjort et veldig inntrykk på han! Mange historier, enkelte satte seg! Dere har gjort en så viktig jobb og skapt en utrolig viktig endring! Sterke historier inntrykk og klare å få politikere til å gjøre en endring! Viktig: Når det ble endret, så var det pga det rasjonnelse og forbryteren kan gå fri i mange mange mange år før man tør i det hele tatt å si noe om det! Da er det ekstremt viktig at man enda kan straffet og at rettsikkerheten sikrer offeret! Dere overbeviste stortinget om at en lovendring måtte på plass! 
Annett har en liten, men ekstremt viktig plass i norsk politisk historie!
Så kommer Runi Børresen opp på scenen:
 Høyskolestudie om voldtekt og overgrep! Faen så viktig! Fagfolk kan ikke nok og Runi har fått dette opp på høyskolenivå!Holder på meg studie om vold i nære relasjoner, traumer og sorg og nå voldtektsstudie i et livsløpsperpektiv!
Overskrift «å skjøte en regnbue» En metafor Tankeeksperiment: Hva legger du å skjøte en regnbue, mange tolkninger på det antaklig! Min tolkning er at man reparerer seg selv og en repasjon blir aldri helt bra, det vil være hakk og det blir aldri helt fint igjen, men man må prøve å repare så godt så mulig!Vi må vite hva vi skal gjøre når vi møter «ofre» Vi må samhandle alle sammen, vi må alle møte overgrepsoft med forståelse! Alle etater må jobbe sammen for å ivareta barn/unges rettigheter! Vi kan sørge for at de får oppfyllt de rettigheter de har krav på! Barnekonvensjonen er et redskap som vi skal bruke hele tiden!Vi må gjøre hverandre gode! Vi er en del av noe mer, vi er ikke alene! Vi må samarbeide, felles plattform å jobbe. 
Tankeeksperiment! Hvem kan du snakke med hvis du mistenker at et barn er utsatt for overgrep: rektor på skolen, ppt, barnevern, familien!
Skal ikke kimse av magefølelsen, vi må undersøke, ikke overse! Kunnskap er makt og bidrar til å vise forståelse!
Skal ikke kimse av magefølelsen, vi må undersøke, ikke overse! Kunnskap er makt og bidrar til å vise forståelse!Dette MÅ inn i grunnutdaningen evt etterutdanne seg om overgrep og vold! Ny kunnskap er viktig! Må prøve og forstå både overgrepsutsatte og overgriper! Vi ha en oppmerksomshetsplikt, vi må se ikke overse, være den ene! Vi må handle! Det er en plikt! Skolen må se! 100% går på skolen og nesten 100% går i barnehagen, der ser vi barna og det er viktig å være oppmerksom! Dette MÅ tas tak i! Vi kan alle bidra til å skjøte en regnbue, være den ene! hjertet må være med!
Spilledåse! Lille Annett, store Annett Hun gir en spilledåse som gave Hvor liten møter stor <3
Forfatteren som har fortalt Annett sin historie kommer opp, Terese Ridar
Annett og jeg vokste opp på 70tallet i groruddalen, syklet rundt og var «guttejenter» Like oppvekster bortsett fra at Annett ble utsatt for voldtekt!
Leser litt fra boken: Føttene går uten at hun kjenner at bakken, følger han etter? Det er bare 50 m, det gjør så vondt, aldri før har hun vært så redd! Hvis du sier dette til noen, så vil ingen mer være glad i deg» Dette klarte jeg ikke å skrive ordrett! Men essensen er der…
Annett turte ikke å fortelle om overgrepet hjemme, dette ble problemer senere i livet! Hvor stor virkning et overgrep har på et menneskeliv, jeg lover det har det!
Overgriper har flyttet inn i forfatterens nabolag! De har samme t-bane stasjon! Samme adresse som barnehageplass på samme tomt som overgriper!
De takket nei! At han kan bo i sokkelleilighet som barnehagen! Annett dro for å konfrontere utleier, i det Annett nærmer blir hun kvalm og kaster opp for å være i nærheten! Må gjøre dette for barna sin skyld, må fortsette! Kan ikke tenke på at de store ekle hendene tok seg til rette på små barnekroppene! 
Jeg Kjenner jeg blir forbanna!!!
Avslutningsvis sang Simone “De umulige” Av Sigvarts Dagsland, en tekst som betyr veldig mye for Annett! 
Alt jeg klarte å tenke på vei hjem at jeg var som et papir som var krøllet sammen og aldri ble helt rett igjen.. Men jeg er enig med Anett: #Snakk og jeg skal prøve og jeg er i gang! Legger ved link til egen historie #JegHarOpplevd som jeg skrev i april
Jeg skal lese denne boken, så snart jeg klarer!
I mens må man bare leve livet og gripe øyeblikkene <3 Og prøve og skjøte regnbuer…

I krig finnes det barn, men ingen barndom #EvigKrig

Jeg har nesten brukt to uker på denne boken og de som kjenner meg vet at jeg sjelden bruker mer enn tre dager på en bok! Dette er en sterk bok, jeg blir sint, jeg har grått, jeg har måttet opp å gå til og meg ut å gå en tur for rense hodet etter inntrykk fra boken! Og da tenker jeg mens jeg blir enda mer forbanna at jeg kan bare lukke boken og gå en tur og kjøpe meg en cappuchino mens de som lever midt oppe i denne konflikten får aldri fred, de lever i konstant frykt med noen pauser innimellom så de verste traumene for lagt seg før de igangsettes på nytt! Jeg blir så utrolig frustrert og skulle ønske jeg kunne gjøre noe! Jeg holder meg oppdatert og håper alle leser denne boken og får et innblikk i hva som egentlig skjer og ikke bare sier som jeg har hørt hele mitt liv: “det er ikke vits å gjøre noe, blir aldri fred der uansett”, “Bare å bombe alt sønder og sammen og starte på nytt!” Men jeg kan tilgi uvitenhet, jeg kan ikke tilgi at folk overser hva som skjer! 

Jeg trenger også å lære mer om denne konflikten som har vart og vart! Jeg har lest meg opp en del, har vært på et langt foredrag med Mads Gilbert som var grusomt, hjerteskjærende og informativt! Han avsluttet med ordene: Nå vet dere, nå har dere et ansvar! Og det har vi!

Desember 2008 startet konflikten på nytt og alle journalister ble nektet adgang til Gaza og journalister samlet seg på en høyde for å kunne se hva som foregikk. Stedet ble døpt “Hill of shame” Det ble et passende navn når Israelske jøder pakket med seg picnickurv og kom med hele familien for å se Israel bombe Gaza og de applauderte når bombene falt… Jeg mister pusten over et menneskyn som dette.. 

Mange jøder er motstander av voldelig løsninger og de er mot at Gaza blir bombet i filler, de sier: Dette må løses med forhandlinger, ikke med vold! Så enkle ord, så håpløst å gjennomføre!

Netanyahu forklarte mens han trodde kameraene var skrudd av at den amrikanske administrasjonen var enkel å lure, han skrøt av at han selv satt en stopper for Oslo-avtalen..

“I motsetning til araberene har jeg et hjerte, forklarte han, mannen som brente en gutt levende.. #Utsnitt

Mange mange vonde eksempler i denne boken over hva slags overgrep som skjer! Jeg skal ikke skrive så mange på nytt her! Boken er verdt å lese, du kommer til å lære noe og blir du forbannet, engasjert og trist er det bra! Vi trenger å føle noe for denne konflikten, vi trenger å våkne! Spesielt nå som det ser ut til at de starter igjen…

Jeg sier som forfatteren sier på twitter: jeg er antikrig!!

Respekt til Fredrik Græsvik som alltid skriver gode bøker som man lærer noe av som engasjerer gjennom hele boken!

Respekt til Mads Gilbert og Erik Fosse for å stå støtt i grufulle situsjoner og stadig vender tilbake for å hjelpe.

Respekt til Jan Egeland som ukuelig jobber for en bedre verden!

Jeg beundrer dere alle!

Tusen takk!

Jeg kunne ha skrevet side opp og ned om dette, men det har Fredrik Græsvik allerede gjort, så les: Evig Krig

#Anbefales 

Vil du være en tur rundt i byen? #Drøbak

Jeg liker å gå, jeg liker ordet tankegang for da setter man tankene i sving! Og i dag har jeg vært Drøbak rundt og snudd negativt til positivt! Jeg får ikke reist til Libanon, nei vel.. Men jeg har minnet meg selv på hvor heldig jeg er akkurat her i Drøbak akkurat nå 🙂 Være med på mine favorittsteder?

Tusler hjemmefra i Drøbak nord og går ned til Badeparken, se de vakre høstfargene 🙂

Kl 10.00 i dag tidlig, enda litt disig men er så deilig med den klare fine høstlufta

I båthavnen finner du Drøbaks fineste damer 🙂 Både på vegg og molo! Her er også akvariet og turisinformasjonen! Ungene har alltid elsket å gå på akvariet men iom jeg var ute på egenhånd fikk Hugo steinbit og de andre fiskene fred fra meg i dag! Her går også båten til Oscarsborg

Litt oppe i gaten har Drøbak til og med sin egen gullkalv 😉 Eller på et av mine favorittsteder Galleri Havstad, bare så sjelden jeg tar meg råd til å gå innom 😉

https://www.facebook.com/gallerihavstad?fref=ts

I går kveld var jeg ute på Tapaz&Sushi resturanten BareMas , men maten var så god at jeg tok selvfølgelig ikke bilde av den 😉 Men er du i Drøbak så er det stedet å gå å spise middag 🙂


https://www.facebook.com/Baremas-Tapas-Bar-239890679547905/

 

Drøbak er så heldig vi har verdens beste kino, med verdens beste kinosjef 🙂 https://www.facebook.com/droebakkino?fref=ts 

Sjokolademakeriet er jeg så glad for at er akkurat i Drøbak! De ordner kaffe til deg, Mona lager nydelig hjemmelaget sjokolade til enhver anledning! Hun er hjertelig, ekte og så fantastisk 🙂 Og hun har fått en annen med på jobb som passet akkurat inn i det fine lille lokale, Elisabeth Jane 🙂 Anbefales 

Som sagt, noe for enhver anledning 😉  https://www.facebook.com/Sjokolademakeriet?fref=ts 

Bittelitt lenger borte i gaten ligger Avistegnerenes Hus som alltid har spennende utstillinger! Nå har de “Barn i Krig” utstillingen hvor tegnere fra hele verden har sendt inn bidrag! Jeg har sett den, den er brutal! Den forteller deg noe! 

Et lite utsnitt..  https://www.facebook.com/Avistegnerneshus?fref=ts 

På torget vårt har vi Julehuset, Julenissens postkontor og verdens (ja 😉 beste bibliotek <3

Og det beste med hele Drøbak er Kafe Teskje 🙂 Bare elsker den! Benjamin som eier den synger plutselig litt opera for deg og de møter deg alltid med et smil og nydelig kaffe, kaer og lunch! Avslappet god stemning og nesten alltid fullt <3


https://www.facebook.com/GalleriCafeTeskje?fref=ts 

Etter en kaffe og skravlings rundt hele Drøbak så er det bare å tusle sjøveien hjem gjennom Badeparken igjen


Drøbak i hjertet 🙂 Jeg er veldig heldig som bor her!


Må liksom bare alltid plukke kastanjer 😉

På vei til Oscarsborg som er verdt et besøk 🙂

#Drøbak #BareMas #Badeparken #Sjokolademakeriet #AvistegnerensHus #KafeTeskje #DrøbakTorg #DrøbakSentrum #Loveit #Båthavnen 

Har tatt en “voksen beslutning” og det føles ikke greit!

Dette har vært en litt tøff helg, mye anfall natt til søndag og litt kjipern dag i går! Det går liksom greit, men jeg har så alt for mye å styre med! Jeg har over en stund planlagt å være med “Mange Bekker små” gruppen til Libanon i desember med en kontainer med klær og utstyr som skal ut i flyktningleirer! Etter at hun “Cruella De ville” legen sa at jeg måtte begynne med “Prosjekt Marianne” så blir jeg så barnslig at jeg skal motbevise og gjøre enda mye og masse mer! Ikke helt over trassalderen enda! Uansett etter å ha funnet ut reiseforsikringen ikke virker i Libanon og jeg havner på sykehus der så kan det koste opp mot en million kr! Hva hvis medisiner blir borte og du blir kjempesyk der nede sa mannen i går, venninnen og søstern holdt lange og strenge foredrag i dag tidlig og jeg hørte om alle bivirkningene på vaksinene jeg må ta så lander jeg på at jeg drar ikke nå! Jeg drar ikke på trass! Det er ikke lurt og jeg er egentlig ikke frisk nok enda! Og jeg blir sur, for jeg vil så gjerne være med å hjelpe! Men jeg kan jo dra senere, fattig trøst akkurat nå som jeg har forbredt med mye mentalt på dette, men jeg er god på snu hodet, så jeg må bare restarte innstillingene på nytt og hjelpe til her hjemme så lenge 🙂

Jeg er veldig glad for alle pengene jeg har samlet inn til Flyktningenhjelpen, jeg er veldig glad for alt vi samler inn til” Refugees welcome to Drøbak”, Jeg er så glad for å ha bidratt med masse allerede på asylmottak, Jeg er så glad for å kunne gå tv-aksjonen! Jeg må minne meg selv på at jeg får gjort masse her, selv om ikke jeg kan reise nå!

Jeg er også glad for å kunne bruke hele desember å kunne kose meg med familien og se gleden deres over julekos her hjemme og null stress og bare ro i heimen iom jeg allerede nesten er ferdig med alle julegavene siden jeg skulle reise 😉 Alltid se etter det som er positivt og det er så masse!

Men akkurat kjentes det vondt ut å lande på en voksen beslutning!

Bare å reise seg igjen og gå videre <3

 

Jeg er så glad, kjempeglad <3

Jeg er så stolt, så veldig stolt over at så mange mennesker engasjerer seg i det som skjer rundt om i verden nå! Jeg blir så rørt, glad og ydmyk over hvor mange som vil hjelpe og som gjør det!

Jeg har drevet en innsamlingsaksjon til Flyktninghjelpen og samlet inn 7000kr og var så glad og dagen etter den egentlig var avsluttet så ga favorittresturanten #BareMas i Drøbak en dags omsetning til denne gode saken, de ga 45.000 kr og jeg landet på 52.000 kr tilslutt! Den dagen så valgte alle de ansatt å jobbe gratis og all de tjente donerte de vekk! Jeg blir så rørt, så glad! Dette er mange flotte mennesker som helt klart har gjort en forskjell og kunder strømmet til den dagen for å bidra og kose seg med glitrende tapaz og sushi!

Jeg er også blitt med på “Refugees welcome to Drøbak» og blitt kjent med en nydelig dame som er admin der, hun heter Kristina og er så raus og hjertevarm at det er helt utrolig! Der andre ser problemer, ser hun muligheter og selv om tiden hennes ikke strekker til så gjør hun masse og alt for mye! Hun driver et eget forlag som nå fungerer som lager for klær, utstyr og dyner som vi samler inn! Jeg samler i garasjen til vi får et lager 🙂 Men det er fint at så mange gir og bidrar og vil være med på en dugnadsånd og ønsker mennesker velkommen! Jeg blir glad 🙂

Mulig jeg skal være med en annen gruppe som heter «Mange bekker små» til Libanon i desember, det er under planlegging og jeg håper jeg får vært med, vaksinene er ihvertfall bestilt 😉 Så er det bare å se om resten faller på plass 🙂 Støtt gjerne iom vi trenger penger til frakt av kontainer full av klær og utstyr! Kontonr: 1254 20 77105

Jeg vet jeg maser, men alle kan virkelig gjøre noe og jeg opplever virkelig at mange gjør noe og masse #PayItforward 

Bidra med tiden din hvis du har litt til over, blir en flyktningvenn (liker egentlig ikke det ordet) Heller bli en venn med noen som er ny i landet og trenger å lære og snakke norsk, trenger selskap, bare noen å være litt sammen med! Frivillighetssentralene rundt om har ofte språkkafe eller arrangementer hvor man kan melde seg for å bidra! Her i Drøbak heter gruppen: Drøbaksvenn Kafe, der kan du finne ut om du kan gjøre noe!

Mange muligheter 🙂 Og det er spennende å møte folk fra andre land og kulturer, lærer masse av det!

Vi var på åpen dag på Bjørnebekk asylmottak i Ås her om dagen og sønnen var med og fant noen å spille fotball med, han sa etterpå at de pratet litt norsk, litt engelsk og med kroppen! Det gikk fint sa han og det gjorde det! Barn har de ikke sperrene som vi ofte har laget oss selv opp igjennom årene og det er så fint å se! Uansett om man har de sperrende, så er det ikke så vrient å ta de bort igjen! 

Menneske møter menneske, så enkelt <3

God helg fra maseoptimisten 🙂

Tusen takk til alle som har bidratt til innsamlingsaksjonen min til Flyktninghjelpen 🙂 De satt veldig pris på det og jeg fikk en takk av Jan Egeland på twitter:

https://twitter.com/NRC_Egeland/status/649858158844841985 

Lokalavisen har også laget en sak om dette og bildet ble som vanlig fryktelig, men saken er så god at jeg later som ingenting 😉

http://www.amta.no/okonomi-og-naringsliv/frogn/frivillighet-veldedighet/marianne-og-baremas-gir-45-000-til-flyktninghjelpen-fikk-takk-fra-jan-egeland/s/5-3-80144

 

GOD HELG <3