14 februar 2013

Jeg tenker altså jeg er, det er min filosofi! Her er “tenkeren” til Auguste Rodin fra 1880 og den er beskrivende får hvordan jeg ofte føler meg! Grublende, tenkende , filosoferende over livet store og små gleder og dersverre livet store utfordinger, vanskeligheter, urettferdigheter! Det er mye av det.. Denne uken har jeg for første gang opplevd mobbing tett innpå meg, et av mine barn var utsatt for grov mobbing på skolen denne uken, opplevde at seks større barn gikk på, sparket, tråkket oppe på hodet og fikk skjellsord etter seg! En grusom opplevelse for et lite barn, etterpå ble opplevelsen beskrevet som vond, inni og utenpå, det var vondt!

Vi er så heldig at vi har en skole som har nulltoleranse i forhold til mobbing og vold, så det ble iverksatt umiddelbare grep, samtaler, telefoner hjem og oppfølgning og lærer og rektor og foreldre har ringt til oss og fulgt opp! Det føles godt, dette blir tatt på alvor! Jeg tenker på andre barn som har dette som hverdag at dette er det normalen, det er fryktelig! Jeg har opplevd dette en gang og har det vondt langt inni i margen og da tenker jeg på alle barna som lever i frykt og gruer seg! Det er så skrekkelig, vi må være flinkere å se og være tilstede! 

Vi formidler holdninger til våre små uten å tenke hvordan det påvirker om vi har sterke meninger, vi må tenke over hva vi sier, vi må innvolvere barna i det som skjer rundt oss! Vi må heller ikke undervurdere barna, de må lære ansvar og hvordan de ivaretar sine ansvar! Vi må snakke med de om de vanskelige tingene, ufarliggjøre det! Forrige uke var det homofili som ble et tema her hjemme, sikkert plukket opp noe iforhold til OL, en av mine synes det var rart og unaturlig, men vi snakket om det og konklusjonen ble tilslutt at det var opp til en selv og vi godtar uansett! Det føltes så fint, når de får gruble litt rundt og finner ut at det er fint om vi ikke alle er like og det er rom får alle som tenker annerledes og gjør motsatt! Motsatt er fint prøver jeg å formidle, man må tørre å være annerledes, tørre å si og mene hva man vil! 

Min største sier med stor overbevisning “det er lettere å si nei enn å si stopp” og denne setningen gjelder egentlig hele livet, sette klare grenser for seg selv og for andre! Si nei med engang før det blir for tøft å si stopp, ofte da kan det være litt for sent! Og dette gjelder alt : meninger, kropp, narkotika, sex , alkohol m.m, være bevisst på seg selv å si nei!

Ønsker alle en fin fredag med alle mine meninger 🙂

 

 

5 februar 2014, Verdens Galskap


Sitter på bussen, tenker, hører på Kari Bremnes hennes tolkning av «the rose»! Den handler om at kjærlighet er for alle, uansett hvordan man er eller ligger an her i livet..det er jo helt rett, men samtidig er det helt feil..Jeg er på vei inn på en utstilling om Barnebruder, 40.000 tusen barnebruder blir giftet bort hver dag, gjerne i en alder av 8 år! Jeg lurer på om de noen gang får oppleve kjærlighet, uansett når de er 8 år bør de oppleve helt andre ting enn ekteskap og sex, mange av de føder barn når de er 9-10 år pg er igrunn ødelagt for livet.. opplever de kjærlighet, kjenner de noen gang at noen er oppriktig glad i dem? jeg blir så trist, dette skjer i 2014 og verden går mange steder bakover i tid! mens her hjemme på oljeberget er den store diskusjonen om vi får se OL 2014 i arbeidstiden, det er flaut, kjempeflaut!! Verden har ordentlig problemer og vi er livredd for å gå glipp av noen som skal gå på ski og skøyter..

 
Syrialøsning står på vent mens de som skal prøve å løse de sitter på luksushotell og avventer, ingen løsning er i emning engang! det er så jævlig å se nyheter om dagen å vite at man for ikke gjort noen ting, noenting..vi kan støtte med litt penger, men noen ganger føles det det hjelper kun på egen dårlig samvittighet og de som trenger det og vi her hjemme trenger ikke større ego!
 
OL har blitt veldig politisk denne gangen, brudd på menneskerettigheten, vårt eget naboland! De liker ikke homofile, løshunder, folk som banner eller stort sett de som går litt i motvind! Jeg mener ikke at idrettsutøvere skal boikotte OL, det er lingen løsning! Løsningen er kanskje som Amnesty sier, prat om det så ofte som mulig, si meningen deres dere som blir hørt, dvs politikere osv! Jeg håper de løsner litt..
 
Sør Sudan er heller ingen julaften om dagen, det er bare skrekkelig og vi glemmer de litt,  Syria er litt nærmere og Egypt begynner folk å bli litt lei virker det som.. den arabiske våren startet for 4 år siden og mye har skjedd, det er derfor de som er der kjemper videre selv om det for oss blir gammelt nytt! 
 
jeg kjenner jeg er litt i harnisk over hele verden, hvor er nestekjærligheten, hvordan kan vi se våre medmennesker mere! hvordan kan vi fordele goder, hvordan skape fred og menneskeverd? Er alle mennesker like mye verdt? tør vi innrømme hva vi egentlig tenker om det? Når en Hollywood stjerne dør er det spalte opp og ned og i mente, men at 85 stk blir bombet i Aleppo får kanskje en halvside, vi vil ikke ta det innover oss, Det er enklere å sørge over den ene.. 
 
jeg er i Oslo og skal gå å gremmes på utstilling å se hvordan det er når barn blir giftet bort!! Vi er heldig i Norge!
 
Jeg kommer fra utstillingen, har ikke så mange ord igjen – her er bilder…
 

Her er Sarita 14 år rett før hun blir sendt til sin nye mann, hennes 8 år gamle søster ble giftet bort til to brødre…
 
 De får kanskje aldri oppleve kjærlighet….