29 mars 2014

Jeg liveblogger fra SSE dvs statens senter for epilepsi i Sandvika, nå har vi undervisning og vi ser en film om forskjellige typer anfall! nå snakkes det om “sauestirr” dvs abcenser, og det er jo ikke lurt fordi vi mister det som skjer rundt oss, da spesielt i skolesammenheng.. abcenser varer ca 2-3 sekunder og det er ikke gjøre noe med! enkelte kan ha 200-300 om dagen og det blir litt kjipern i skolesammenheng eller når man er i viktige møter..! Men som jeg har sagt før er det gull når man møter kjedelige folk 😉

Myoklonier er ultrakorte rykk i kroppen (flying cornflaces syndrom) sier amerikanerene og det gjelder mest ungdom, er på en måte liksomepilepsi sies det her. myoklonier kommer i serier og hvis det ikke stoppes må de behandles, så ergo er det ikke helt på liksom alikevel 😉

GTK er det som alle tenker på når det gjelder epilepsi, de er ikke noe særlig stilige.. noen tror at man holder på å dø når man har disse anfallene! de må også behandles hvis de ikke stopper, da går de over til status epilepticus (det glemmer jeg alltid at finnes) så det er lurt å ha medisiner i bakhånd! Jeg sluttet på medisiner på egen hånd en gang og da ble doktoren litt sinna nettopp pga statusfaren som jeg selvfølgelig hadde glemt, men etter det har jeg vært “lydig”.. Hvis man kommer over noen med GTK så pass på hodet, ikke putt noe i munnen, ta tiden, vær rolig og går det over ca 3 min. ring 113.  Etter anfall, legg personen i stabilt sideleie, og skjerm personen, det er lite morsomt når man våkner og det står et arsenal med mennesker rundt! Føler seg relativt ute da! 

Atoninsk anfall er når du mister muskelfokus og deler av kroppen bare detter sammen! de varer kort, men detter mann kan man skade seg ved fall.

Partielle anfall er forstyrrelser lokalt i hjernen. EPA er enkle partielle anfall, pasient er våken og har f.eks rykninger, kan lukte rare ting eller ha synsforstyrrelser og selvfølgelig mye mere artige ting! Vær trygg rundt de som har bevisste anfall, det kan være litt tøft å være bevisst og ikke ha kontroll å merke at andre blir redd, så det er viktig å være trygg rundt personer med anfall uansett og blir man redd er det kanskje en ide å la andre overta hvis det er flere tilstede!

Partielle anfall kan generaliseres, den epilepstiske aktiviteten øker og sprer til et GTK anfall

Som sagt, ikke stirr, gå unna eller hjelp er hovedbudskap fra de fleste med epilepsi

KPA står for kompliserte partielle anfall, de har svekket bevissthet og man kan gjøre mye rart og anfallene varer ca 2 min, de kan ikke svare men f.eks kle av seg, gjøre gjentagende ting, gjør masse underlige ting (been there , done that;) vi gamliser som har epilepsi har opplevd å bli tatt for narkomane eller smågal 😉 Man skal ikke stoppe disse personene hvis ikke høyt nødvendig f.eks ved vann, trafikk, brann osv!

Status er en vedvarende epilepstisk aktivitet, da mest skummel med GTK status, det har høy dødelighet! de fleste går over av seg selv, men status kan forekomme, (been there and done that to;)

Anfallforebygging er jo huske medisiner, søvn, rutiner osv! Men plutselig var det snakk om at det er lov å drikke vin igjen, hmf husker jeg fikk beskjed om å la alkohol være og det har jeg gjort siden 1997, så kanskje jeg skal lære meg å drikke vin igjen 🙂 Gode tider, gode tider! Iom jeg på en måte bare bittelitt fyller 40 år snart, så er det kanskje på tide å lære seg litt om vin iom både vinen og jeg begynner å nærme oss gammel årgang 😉

Epilepsi er noe du har  ikke noe du er!!

Her altså på, pil ned

 

Grunnen til at jeg er her nå er fordi jeg har begynt på ketogendiett, eller modernisert ketogendiett som er veldig spennende! dvs et kosthold med mye fett og ikke mere enn 16 g karbohydrater i døgnet! Nå er jeg inne i uke 5 og det går strålende! Ikke anfallssituasjonen selvfølgelig, men dietten går bra 🙂 masse god mat, mett lenge og fine alternativer! Og ikke minst lærer masse om mat, dette er vinn vinn situasjon og det tøffeste bivirkningen av alle er at man kan risikere å gå ned i vekt, det er jo genialt sånn rett før sommeren 😉

Ting har endret seg, anfallene har begynt å komme på andre tider enn bare på natt , krampeoptimist som jeg er så tenker jeg at når ting endrer seg så er det positivt og at dette bare kan bli bedre, bare gi det litt tid! Jeg skal bli her til i morgen, skal bare tappes for blod (19 glass) før jeg reiser hjem i morgen, dette er veldig spennende!

Litt om epilepsi denne gangen, har vært lei av å skrive det iom jeg synes epilepsi er litt kjedelig 🙂

Anywho Peace Out

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg