Istanbul oktober 2014, jentetur :)

ISTANBUL

 

Vi vandrer rundt opp mot Sultanemet og plutselig står den der, den du har hørt at den må du bare se og det var et gisp øyeblikk når “Den blå moske” åpenbarer seg. Jeg tror jeg hoppet et par ganger og fikk dårlig tid! Den er utrolig, det er et fantastisk byggverk! Den heter egentlig Sultan Ahmed-moskeen og er det store prosjektet til Sultan Ahmet som regjerte 1603-1617. Den var magisk på utsiden, vi som ikke er muslimer ble nok ikke grepet på innsiden og vi fikk litt dårlig tid fordi plutselig var det bønnetid igjen og vi måtte gå ut!

 

Den blå moske ligger rett oven for Hagia Sofia som ikke er fullt så storslagen på utsiden, men helt magisk på innsiden! Disse utfyller hverandre kan du si med en park i mellom med liv og røre

Aya Sofia (på lokalt språk) ble bestilt av Keiser Justinian og ble innviet som kirke i år 537 e.k og ble omgjort til moske av Mehmet Erobreren i 1453 og i 1934 gjorde Ataturk den om til museum. Det er like storslaget som gammelt. Det er helt utrolig å se gamle kristne symboler i samsvar med “nye” Islamske ornamenter. Den er vakker og enestående! Vi vandret gjennom hele overalt og ble grepet av stemningen!

Ikke så langt unna sånn ca over gaten så ligger Basilika Sisternen, vi gikk langt under bakken og kom til et gammelt vannresvoarat også bestilt av Keiser Justinian og bygd i år 532. Alle søylene er 9 m høye og hele omerådet er 9000 m2, det er en en hel gjeng av søyler jeg tellet 336 marmor og granittsøyler 😉 Eller leste det i LonelyPlanet boken min som ble flittig brukt under hele turen! Det nede var det underlig stemning mørkt og litt mystisk, vi fant to Medusa hoder, et stående oppned og et sidelengs

Med min kjipe telefon ble det ikke akkurat bilder som vil vinne noen pris, men inntrykket kommer 🙂 Det var mange fisker som svømte rundt der, karper og gullfisker og de var med på å lage den underlige stemningen! 

Dagen etter dro vi på krydderbasaren og det første som møter meg er setningen “Hvor har du vært hele mitt liv” Hahaha, vi dauer av alle de fantastiske sjekketriksene 😉 Tror han ble litt fornærmet over at jeg gapskratter! Men vi har hørt : “Hei, velkommen til Paradis, jeg er Adam er noen av dere Eva?” Eller “ohh you look like Rapunsel” Jepp absolutt jeg likner en Disney prinsesse! Eller så sa vi mye “Neitakk” for alle skulle selge oss noe og når en sa til Kristin at “I like your eyes, beautiful” så sa vi i kor nei takk og viftet han vekk og han ble nok litt snurt! Men jeg er enig med han, Kristin har vakre øyne 🙂

Men ved Krydderbasaren var det mye farger og liv 🙂

Så dro vi på båttur og svippet innom Asia en tur også, vi så hele Istanbul fra sjøsiden og jeg synes det var verdt to timer med å bare beundre og kose seg! Vi ble kjent med båtbillettselgeren og hilste på de i 3 dager, ikke verst i en by med mange mange millioner mennesker! Absolutt verdt en tur 🙂 Vi kjøpte billetter mens vi drakk kaffe og selgeren kom og overbeviste oss og vi fikk billetter for 29 lire hver og det er ca 90 kr dvs billig 🙂


 Blide på tur 🙂

Etter denne turen trakk vi pusten dypt og mannet oss opp og dro på “Den store basaren” , det er bare å innstille seg på MYE mas, men det gikk fint og jeg har nå oppgradert belte i shopping og mange kalendergaver er innkjøpt og to nydelig putetrekk sydd i silke 🙂 Vi klarte vel å være der ca 1,5 time og da var vi blitt litt mannevonde og fant ut for alles del at det var best vi gikk hjem! Vi er dødsgod på å gå tidlig hjem og være på hotellet! Kristin strikker og jeg leser og vi går igjennom reisebøkene våre og legger planer! Den nye planen vår var “Topkapi palasset”

Her var det så mye at jeg bare må legge ved noen bilder:

Her var det masse gull og glitter og staselige sultaner som har bodd med koner, konkubiner og harem og smykker, kjøkkenutstyr, klær osv som vi ikke fikk tatt bilder av, ikke lov rett og slett! Bl.a en megagiga diamant som det sto en vakt og bare passet på den! Vi vandret og gikk, vi var der i 5 timer og fikk med oss alt bortsett fra relikviene fra Profeten Mohammed som hadde et eget kammer og vakt. Det var så lang kø at vi vandret fordi! Men det er jo ikke verst å si at man har gått forbi! Her er det mange byggeperioder, men mye av dette er gammelt, vi så kjøkkenutstyr fra 1300-tallet og mye mye mer! Vi tok en pause fra kafeen og dævven det var dyrt og ikke sånn kjempebra men det var godt med en pause før vi gikk inn i Haremsdelen! Etter vi var ferdig var vi igrunn helt ferdig, men da gikk vi på “Aya Irene” en kirke fra 500 tallet som aldri har blitt gjort til moske og det måtte jeg bare se! Det var ingenting der inne men utrolig og vandre rundt i historien med gamle bygg som står der enda i dag og har rommet mange skjebner!


Fantastisk!

Denne kvelden tok vi hamam på hotellet og det er aldri feil 😉 Ble skrubbet ren og pen!

Siste dagen dro vi over bruen med trikken og vandret opp til Galata tårnet som ble bygd i 1348 og hadde en utrolig utsikt over hele byen

Det var heldigvis heis store deler oppover, typ sliten i beina etter og har gått Istanbul rundt 🙂 Godsliten! Etter vi hadde vært der så dro vi til gågaten hvor den gamle trikken går! Veldig koselig område uten mye mas og mange fine sidegater med mye liv og røre!

Koselig kafeer og utrolig nok mange Starbucks for de som liker det i ordnede former 😉 Jepp vi var innom der ca 4 ganger!

Det var mange som bidro til god stemning i gaten

Vi tok trikken tilbake og tok en pause før vi gikk og spiste middag 🙂 Vi trivdes ikke så godt ute når det var blitt mørkt og alle neonlysene ble tent og masingen tok overhånd! Det var mange skjebner som bodde på gaten, små barn som sov i veien med en pappeske ved siden av. Mye vondt å se og igjen så priser vi oss for hvor heldig vi er og håper snart på at de enormt store forskjellene i verden vil bli mindre!

Men for et eventyr å oppleve Istanbul, jeg anbefaler byen virkelig! Vest møter øst og vi har vandret rundt i historien og er mettet på inntrykk 🙂 Et langt men kort reisebrev! Jeg anfelaer virkelig Lonely Planet sin guidebok for de som skal ut å reise, de er små og mar verdifulle tips og et kart som følger med! 

 

Takk for turen!

#Istanbul #Tyrkia #AyaSofia #DenBlåMoske #Jentetur #Opplevelser #Galatatårnet #Hamam #Starbucks #Reiseblogg #Anbefales

 

 
 
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg